От днес до неделя, в три последователни дни, в Кюстендил се

...
От днес до неделя, в три последователни дни, в Кюстендил се
Коментари Харесай

От днес в Кюстендил се отбелязва традиционният Празник на черешата

От през днешния ден до неделя, в три поредни дни, в Кюстендил се отбелязва обичайният Празник на черешата. В него ще вземат участие повече от 200 производители, търговци и занаятчии от района и от страната. Празникът е завещание на учредената преди 127 години в Кюстендил първа овощарска галерия в България.

Началото на презничните дни е през днешния ден и стартира с кулинарно ревю, надяждане с череши, детска анимация и концертна стратегия. На сцената на централния площад през днешния ден ще се показват Михаела Маринова и ТИНО. Десетки кулинари ще показват своите ястия и специалитети в конкуренцията " Череши в кухнята ", водещ ще бъде Драгомир Драганов.

Официалното разкриване на Празника на черешата ще бъде в съботния ден, от 11:00 часа. По традиция Институтът по земеделие в Кюстендил ще показа разнообразието и новостите в черешопроизводството в района. Артистично аранжирани щандове ще покажат " черешовото творчество " на кюстендилските майстори в границите на художествено ревю. 

В празничната стратегия денем присъединяване ще вземат професионалният духов оркестър на Община Кюстендил, Националното учебно заведение за танцово изкуство - София и най-изявените фолклорни реализатори от града. Събитията в съботния ден ще завършат с концерт на " ЛегендитЕ ".

Неделният ден от програмата е отдаден на най-малките посетители на празника. National Geographic Kids гостува в Кюстендил с Клуб " Малки откриватели ". Занимателни игри с череши и детска анимация ще съпътстват събитията, а " черешката на тортата " ще бъде демонстрацията и дегустация на сладко от череши, допълниха от общината.

Заради празника в центъра на Кюстендил ще бъде въведена краткотрайна организация на придвижването, заяви кметът Петър Паунов. 

На Празника на черешата ще гостува и фондация " Искам Бебе ". Нейното присъединяване е по покана на кмета Паунов, с който при започване на годината фондацията стартира взаимната акция за разпространение на естествените дадености, лечебната минерална вода и чистите плодове в Кюстендилския край, които са в помощ на репродуктивното здраве.

За първи път на празника на черешата в Кюстендил ще се предлага сладко от череши, направено от младежи с интелектуални усложнения, подкрепени от фондация " Сийдър ", оповестиха от фондацията, съобщи Българска телеграфна агенция.

В изработката му са се присъединили младежите, които живеят в центровете от фамилен вид " Сияние ", младежите с увреждания, които посещават Център за обществена рехабилитация и интеграция " Синева ", техни родители и екипът на фондация " Сийдър ", която ръководи тези центрове.

Освен него, младежите са подготвили и многообразие от ръчно направени предмети, ароматни свещи, сапуни и други произведения, които посетителите ще могат да си купят. " Каним всички поданици и посетители на града да го посетят и да поддържат работата на тези младежи. Само с обединени старания сред локалната общественост, другите институции в страната, неправителствените организации и бизнеса, хората в неравностойно състояние ще имат заслужен и обективен метод на живот ", показаха от фондацията.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР